Niskie ciśnienie? Najwyższy czas na dobrą kawę! - Flint
flint logo

Niskie ciśnienie? Najwyższy czas na dobrą kawę!

Niskie ciśnienie? Najwyższy czas na dobrą kawę!

Niskie ciśnienie?

Najwyższy czas na dobrą kawę!

A jeśli dobra kawa, to tylko z ekspresu ciśnieniowego!

Ekspres ciśnieniowy to specjalistyczne urządzenie do przygotowywania kawy w warunkach zwiększonego ciśnienia. Ale to nie wszystko… Praktycznie każdy dobry ekspres ciśnieniowy jest dodatkowo wyposażony w specjalną dyszę, która umożliwia spienianie mleka do kawy typu cappuccino.

Jaki ekspres wybrać? Czym się kierować wybierając ciśnieniowy ekspres do kawy? Na te wiele innych pytań odpowiemy w poniższym artykule.

 

 

Ekspresy ciśnieniowe – rodzaje ekspresów do kawy

Rodzina ciśnieniowych ekspresów do kawy jest stosunkowo duża i obejmuje ekspresy, takie jak:

  • ekspres dzbankowy,
  • ekspres niskociśnieniowy,
  • ekspres kolbowy,
  • ekspres automatyczny,
  • ekspres kapsułkowy.

Ekspresy dzbankowe nazywane często kawiarkami to niewielkie dzbanki, które umieszcza się bezpośrednio na płomieniu lub płycie kuchennej. Taki dzbanek składa się z trzech części – pojemnika na wodę, pojemnika na kawę oraz pojemnika na gotowy napar. Doprowadzona do wżenia woda w dolnym pojemniku gotuje się, a wytworzone przez powstałą parę wodną ciśnienie powoduje przetłoczenie wody do górnego zbiornika. Przetłaczana przez zbiornik z kawą woda gromadzi się w górnym zbiorniku już w postaci naparu. Napar uzyskiwany w ekspresach dzbankowych jest mocny i gęsty, dlatego często „rozrzedza” się go dolewając do filiżanki wrzątku.

Ekspresy niskociśnieniowe mogą występować w dwóch wariantach – kolbowym i przelewowym. Ten drugi, ze względu na możliwość jednoczesnego przygotowania większej ilości naparu był kiedyś powszechnie wykorzystywany w różnych zakładach pracy. Ekspres niskociśnieniowy działa na zasadzie podobnej do ekspresu dzbankowego. Woda pod ciśnieniem około 3,5 bara wytworzonym przez parę w zamkniętym pojemniku przelewa się przez kawę, po czym gotowy napar wlewa się do ustawionego poniżej naczynia. Ze względu na wysoką temperaturę wody uzyskany napar jest bardzo mocny i ma gorzkawy posmak.

Kolbowy ekspres wysokociśnieniowy to rodzaj ekspresu do kawy, w którym woda o temperaturze niższej niż 1000C jest dozowana pod ciśnieniem do pojemnika zawierającego zmieloną kawę. Za wytwarzanie odpowiedniego ciśnienia w urządzeniu odpowiedzialna jest pompa, która może wytworzyć ciśnienie osiągające wartość nawet 15 barów.

Ogromną zaletą parzenia kawy w ekspresie wysokociśnieniowym jest niepowtarzalny smak i aromat osiąganego naparu, na wierzchu którego osadza się charakterystyczna jasnobrązowa piana.

Ekspresy wysokociśnieniowe są dostępne w wariantach domowych oraz przemysłowych.

Ekspres automatyczny to zautomatyzowana wersja ekspresu wysokociśnieniowego. Tego typu urządzenia najczęściej mają wbudowane młynki do kawy oraz możliwość bezpośredniego podłączenia do źródła wody, dzięki czemu parzenie kawy odbywa się za dotknięciem jednego przycisku.

Ekspres kapsułkowy to urządzenie automatyczne, które działa w oparciu o specjalne kapsułki ze zmieloną kawą. Kapsułki z kawą są zamknięte próżniowo, dzięki czemu kawa zachowuje nie tylko świeżość, ale przede wszystkim aromat. W ofercie producentów ekspresów kapsułkowych można znaleźć szeroki wachlarz kapsułek z różnymi rodzajami kawy. Ze względu na stosunkowo wysoką cenę kapsułek tego typu ekspresy postrzegane są jako drogie w eksploatacji.

 

Philips Saeco – czy stawianie na markę się opłaca?

Praktyka pokazuje, że jakość kawy jako naparu zależy od dwóch podstawowych czynników – klasy ekspresu do kawy oraz rodzaju i jakości samej kawy. Niestety nawet najlepsza i najdroższa kawa, jeśli nie zostanie odpowiednio zaparzona może smakować przeciętnie, a nawet nieciekawie. Czynniki takie, jak temperatura wody, dozowanie kawy, temperatura mleka, sposób dozowania mleka oraz długość parzenia odgrywają istotną rolę w kwestii smaku, aromatu, a także wyglądu kawy, która trafia do naszej filiżanki (bądź kubka).

Ekspresy ciśnieniowe Philips Saeco są synonimem urządzeń najwyższej jakości. W szerokiej ofercie marki Saceo znajdziemy ekspresy zarówno do biura, jak i dla domu. Oferta Saeco obfituje w szereg profesjonalnych rozwiązań, wśród których znajdziemy m.in.:

Jakie są korzyści z inwestycji w markowy ekspres do kawy?

Zakup markowego ekspresu do kawy to poważna inwestycja, której nie powinniśmy podejmować pochopnie. Zwłaszcza jeśli lubimy delektować się dobrą kawą lub takową chcemy poczęstować naszych gości. Wybór markowego ekspresu do kawy nierzadko wiąże się z koniecznością poniesienia sporego wydatku. Wydatek ten jest jednak inwestycją, która może się szybko zwrócić. Dlaczego?

Niezależnie od tego, czy poszukujemy ekspresu do biura, czy też restauracji powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na:

  • specyfikę procesu parzenia oraz jakość naparu osiąganego w jego trakcie,
  • mnogość opcji/funkcjonalność (cecha szczególnie istotna dla wścieli restauracji, kawiarni oraz innych lokali gastronomicznych, które chciałyby zbudować swoją markę na dobrej kawie dostępnej w wielu wariantach),
  • niezawodności urządzenia,
  • koszt eksploatacji ekspresu w warunkach przemysłowych (kawiarnie/restauracje) lub warunkach wzmożonego użytkowania (biura).

Ekspresy ciśnieniowe marki Philips Saeco oferują wysoką jakość naparu oraz niezawodność, dzięki czemu ich eksploatacja jest łatwa i przyjemna. Urządzenia te charakteryzuje również wysoka klasa energooszczędności. Nic więc dziwnego w tym, że ekspresy Saeco są jednymi z najchętniej wybieranych przez restauratorów i nie tylko przez nich. Markę Saeco pokochali również przedsiębiorcy oraz klienci indywidualni.