Mój świat kawy i herbaty


Przepisy kawowe

Zobacz więcej >
Zobacz więcej >
Zobacz więcej >
Zobacz więcej >
Zobacz więcej>
Zobacz więcej >
Zobacz więcej >
Zobacz więcej >
Zobacz więcej >
Zobacz więcej >
Zobacz więcej >

Kilka słów o herbacie

Słowo herbata trzeba zacząć od źródła, czyli od nazywania młodego listka herbaty w Chinach

W dialekcie mandaryńskim jako "cza". W różnych prowincjach jednak wymawia się to jako "czcha", "ccha" a także "czja" lub "tja" oraz tay.

Herbata to obok kawy najczęściej pijany napój w naszym kraju i choć towarzyszy nam od wielu lat, niewiele osób odczuwa prawdziwą przyjemność z picia herbaty.

Cały sekret polega na sposobie parzenia. Istnieje sześć podstawowych rodzajów herbat. Jest co prawda wiele możliwości podziału herbat na różne kategorie w zależności od wielu czynników, jednak najbardziej prawdziwą metodą określenia rodzajów jest metoda chińska, która klasyfikuje herbatę ze względu na sposób i stopień utlenienia liścia herbaty, co ma wpływ zarówno na kolor liścia jak i w konsekwencji uzyskiwanego po zaparzeniu naparu.

Podstawowy podział jest następujący:

Herbaty zielone niefermentowane, których liście szybko podlegają więdnięciu i podgrzewa się je aby zatrzymać proces utleniania.

Liście zielonych herbat zachowują zielony kolor i właściwości świeżych liści herbacianych.

Herbaty białe delikatnie fermentowane, do uzyskiwania których stosuje się najmłodsze liście i nierozwinięte jeszcze pączki liściowe pokryte białym, srebrnym puszkiem

Napar uzyskiwany z tych herbat jest delikatny o słomkowej barwie.

Herbaty żółte lekko fermentowane lecz w odmienny sposób za pomocą specjalnego procesu powodującego pozbawienie „trawiastości” liścia.

Rzadkie herbaty, mające przydomek  „cesarskich”. Fermentacja częściowa następuje już podczas zwijania liści, wtedy też liść żółknieje

Herbaty Roolong, zwane też półfermentowanymi bardzo zróżnicowana grupa herbat, których najprostszym określeniem mogłoby być gdzieś pomiędzy zieloną a czarną.

Herbaty czerwone(w Polsce i na zachodzie znane jako czarne)o liściach całkowicie sfermentowanych. Najpopularniejszy rodzaj herbaty na świecie. Chińczycy nazywają je czerwonymi właśnie ze względu na kolor naparu.

Herbaty ciemne (zwane puerami, a w Polsce nazywane też czerwonymi) herbaty o liściach które są poddane procesowi „dojrzewania”. Początek produkcji takiej herbaty jest podobny do produkcji herbat żółtych, jednak następnie herbata jest długo odstawiona w odpowiednich warunkach do dojrzewania.